6 Şubat 2013 Çarşamba

Sigarasız Bir Hayata Başlayın

artık buna son verin

Küçük yaşlarda “ver bir sigara içelim” le başlayan oyun. Şimdi başımıza çok büyük bir dert oldu. kimse bu kadar ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyordu aslında. Sadece kendini ispatla başlayan öhö öhö öksürükle devam eden sigara hayatımızda önemli bir yer edinmişti. Bir zamanlar reklamları yapılır kovboyların erkeksi duruşu, hiç yakışmasa da kadına katmış olduğu sexapalite sigarayı daha havalı hale getirdi. Üzerindeki küçük not kimin umurunda ki.  Sigara sağlığa zararlıdır. Sağlık kimin umurunda yaşasın sigara havaları vardı. Paketi bir başka güzel,  üzerine koymuş olduğun çakmak daha da güzel.  Yakarken ilk nefesi kuvvetli çekmek sanki daha da güzel oluyordu da öyle çekerdik içimize. Her alınan sigara, her yakılan çakmak, her  filtreden çekilen derin bir nefes sana ileride bitmeyecek bir mahkumiyetin kapılarını açıyordu. Kimin umurunda. Öğretmeler içme derken yakardı çakmağını. Doktor kızar sana “bu yaşta içilir mi” diye sinirlenir kendisi de yakardı. Sanki her yeri kaplamış onsuz bir dünya kalmamış gibiydi. Ara sıra verilen öğütler hiç inandırıcı değildi. Biz ona sadıktık oda bize. Sadakat ispat gerektirirdi. Sabah kahvaltı yapmadan içilen sigara seni üstüne kapanan kocaman bir kapıydı ki  haberin bile yoktu . Artık sen onun sadık bir kulu olmuştun. Her saat onu öperek dünyana devam edeceksin.


Yıllar geçti devir değişti. İçmenin havalı olduğu yıllar, şaşaalı reklamlar bitti. Yerine ikinci sınıf olduğun bir devir başladı. Her yerde görmüş olduğun devlet prensiplerinde hazırlanan kırmızı beyaz levhalar var. Etraf; soğuk kış gününde, kapıda bir tablanın etrafında dumanlanan insan manzaralarıyla dolu. Sigara içeni işe almamak çok iyi gerekçelerden bir tanesi.  Sigara içenle evlenmemek daha da iyi bir neden. 30 yıl boyunca kim bir kül tablasını öpmek ister ki. Kim bir izmaritle yatmak ister ki. Kullanmıyorum diyenin etrafına açmış olduğu ışık bir o kadar sevimli ve havalı. 3 4 yıl oldu bırakalı demek insana güven veriyor. İradenizin güveni.


 Sigaraya zam yolda. Şunu da unutmayın ki ne kadar zamlanırsa zamlansın içecekseniz bir yol bulunur.


Artık bu mahkumiyet bitmeli. Ve bundan kurtulmalıyız. Çok denedik olmadı.  Kim derse ki sigarayı bırakmak kolay ona gülümsemenizi tavsiye ederim.  İnsan nefes almayı bırakabilir mi ? İşte sigara belli bir zaman sonra senin nefesin le bir oluyor. Nefes alırken ciğerlerine nikotin göndermezsen elin ayağın bir birine giriyor. Cebinde 10 lira olsa yemeğe vermezsin sigaraya para verirsin. Sigara içmek için yemek yersin, Ateşin yoksa muhatap bile olmayacağın insanlardan istersin. Sigara bulamazsan izmarit içersin. Sigarası olabilecek arkadaşlara bir merhaba demek gelir içinden. İşte kim derse ki sigarayı bırakmak kolay Alaycı bir gülümseme ile ona bakın. Muhtemelen o hiç sigara kullanmamıştır.


Bazen diyorum beni bir odaya kapatsalar ve birkaç ay hiç çıkarmasalar. Sadece ekmek ve su verseler. Ya da komaya mı girsem. Acaba unutur muyum?  Aylarca komada kalan bir insan uyandığında da tekrar sigarayı içmek istiyor mudur?


Bir çok yöntem var bırakmak için. Hiç biriside size sigarayı kolay bir şekilde unutturmuyor. Öncelikle çevre desteği çok önemli. Eşiniz anneniz babanız varsa çocuklarınızdan yardım istemelisiniz. Onlarda sabır göstermeli.  Arada bir sekmeler yaşadığınızda hemen size “İradesizsin”. “Bu kadar mı Zor” gibi laflardan uzak durmalılar. Hep destek olmalılar. Biraz gergin olacaksınız. Bunu alttan almaları gerekmekte. Üzerinizdeki baskının farkında olmalılar. “Beyinde biter” derler ya çok mantıklı gelmiyor bana. Kim sigaranın iyi bir şey olduğunu söyler ki bu zamanda. Beyinde değil kalpte ve yürekte biter. Yüreğinizdir sizi imkansız olan işleri yaptıran. Gerektiğinde cesaretiniz götürür sizi gece yarısı ıssız bir ormanın içerisine. Sigarayı bırakmaya niyet etmek işte bu ıssız ormanın başlangıcıdır. Güneş doğana kadar o ormanda dolaşmanız gerekecek.


Size yardımcı olacak bir şeyler bulmalısınız.  Çeşitli haplar kullanabilirsiniz. Bazı şekerler var bunu deneye bilirsiniz. Lakin benim tavsiyem Elektronik sigarayı da deneyebilirsiniz.


Elektronik sigara


Bırakırken kolay oluyor. Uzmanlar bu konuda mesafeli dursa da tecrübeler öyle demiyor. Elektronik sigara size sigaradan almış olduğunuz hazzı veriyor.  Dahası sigara sadece ciğerlerinize çekmiş olduğunuz nikotinden ibaret değil. Dudak alışkanlığınız var, el alışkanlığınız var. Bunlar için size destek bir üründür. Lakin bununla da devam edenlerde var.


Öncelikle sabırlı  olmalısınız. Bu sözü herkes söyler. Gel de onu beynine anlat. Habire bir şeyler yemek istersiniz. Sonra kilo almaktan korkar ve vazgeçersiniz. Sigarayı bırakmak gerçekten kilo aldırır mı ? Evet biraz aldırır. Lakin sigarayı bıraktıktan sonra elde etmiş olduğunuz enerji ile bu kiloları rahatlıkla verirsiniz. Sigarayı bırakanlar bir müddet sonra daha hareketli ve daha neşeli olurlar. Beyinleri çok daha net çalışır ve yediklerinden daha çok haz duyar. Midesi yediklerini daha rahat öğütür ve hazmınızı kolaylaştırır. Gülüşünüz değişir. Yürümeniz değişir ki hep koşarak gitmek istersiniz bir yerlere.


Sigara ile devam eden hayat hep eksik kalır. Yarım kalmış tatlar, bölünmüş sohbetler, eksik zevkler. Yorgun bir ifade, çabuk sıkılan bir can. Yürümekte bile zorlanır insan. İşin kötü tarafı ise tüm bunların farkında bile değildir. Sanki hayat hep böyle imiş gibi. Sanki elma daha az tatlı, sex  daha kısa, yollar çok uzun muş gibi. Unutmuştur çünkü sigarasız yaşadığı anları.


Devam edelim bırakma sürecine. Mümkünse Cuma günü başlayın. Ertesi günün tatil olması size çok yarayacaktır. İlk gün biraz kolay geçer. İkinci gün başlar sıkıntı. Su için bol bol. Çayı sigarasız içmenin keyfini çıkaramayacaksanız birazda ondan uzak durun. Sadece kahvaltıda yada bir şeyler yerken çay içebilirsiniz. Ağzınıza bir şeker atın. Onunla oyalayın kendinizi. Vakti geçirmek için sigaradan uzak duracak ve oyalanacak mekanlar seçin. Sinema çok iyi gelecektir. Sacınız la oyalanın. Kuaföre gidin. Arkasından yanında sigara içmekten utandığınız bir büyüğü veya mekanı ziyaret edin. İkinci günü atlattın mı canın çok çekiyorsa ve sabrın kalmadı ise yine dediğim gibi fazla kendini kaptırmamak şartıyla Elektronik Sigara sana yardımcı olacaktır. Sakın kilo almaktan korkmayın. Bazen kendinize sigarayı bırakmamak için yapmış olduğunuz telkinden başka bir şey değildir. Emin olun bırakacaksınız. Kazanılan Zafer dünyadaki en büyük keyif veren duygudur. Başarmış olmanın vermiş olduğu güveni hiçbir şey veremez.


Unutmaman gereken en önemli şeylerden birisi bırakanların bir kısmı daha sonra tekrar başlıyor. Bundan tam anlamı ile içtiğin kadar bir zaman içmez isen kurtulursun. 10 yıl sigara içtiysen bir 10 yılda içmemiş olman gerekiyor ki tedavin tam anlamı ile bitsin. Şunu unutma hayatında hiç portakal yemediysen canın hiç portakal çekmez. Sigarayı birkaç ay bırakmış olmak senin tam anlamı ile kurtulduğun anlamına gelmiyor. Bu sadece elde edeceğiniz keyfin bir gölgesi hükmünde. Sevdiklerinin desteği ile bunu başarabileceğini de tekrar hatırlatırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder