16 Ocak 2013 Çarşamba

Facebook'tan Yeni Arama Motoru : Graph Search

Facebook’un kurucusu ve yöneticisi  Mark Zuckerberg, sosyal devin merakla beklenen yeni özelliğini düzenlenen basın toplantısında duyurdu. İşte Facebook’a eklenen yeni özellik Graph Search veya Türkçe adıyla Sosyal Ağ Araması;

Screenshot_3

Sosyal ağ araması özelliğini sunan Facebook'un arama motoru Graph Search , Mark Zuckerberg tarafından düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu . Bir milyardan fazla  insanı , 240 milyardan fazla fotoğrafı ve bir trilyondan fazla link bağlantısını kapsayan Facebook , bu gün tüm bu bağlantılar içinde yön bulmayı kolaylaştırarak ve  onları daha kullanışlı hale getirecek olan yeni “Graph Search” özelliğini kısıtlı beta versiyonuyla kullanıma sundu . Facebook üzerinde görüntüleyebileceğiniz içerikle kısıtlanmış olan bir arama özelliği sunan Graph Search , ilk aşamada sadece İngilizce dilinde erişilebilir olacak . Konuyla ilgili Facebook takımından Tom Stocky ve Lars Rasmussen’in Facebook’un resmi blogunda açıklanan mesajının Türkçesi:



Karşınızda “Graph Search”

Facebook olarak gayemiz Dünya'yı daha açık ve bağlantılı şekle getirmek. Bunu başarmak içinse temel olarak insanlara; önem verdikleri kişilerle ve diğer şeylerle  ilişkilerini düzenleyen vasıtalar sunuyoruz. Biz buna “map the graph” adını veriyoruz. Bu konsept, büyükçe bir oluşum ve yeni insanlar, içerikler ve bağlantılarla devamlı genişliyor. Şimdiden 1 milyardan daha fazla insanı, 240 milyar fotoğrafı ve bir trilyondan fazla link bağlantısını içeriyor.


Bugün tüm bu bağlantılar içinde yön bulmayı kolaylaştırarak onları daha kullanışlı hale getirecek yeni bir yolu size sunuyoruz. Bu yeni özelliğe “Graph Search” dedik ve bu günden itibaren kısıtlı beta versiyonuyla kullanıma sunduk.


Facebook ilk kurulduğunda bir çok kullanıcının temel amacı sitede gezinmek, diğer insanlar hakkında yeni şeyler öğrenmek ve yeni bağlantılara ulaşmaktı. Graph Search bizi köklerimize geri döndürüyor ve insanların yeni bağlantılar edinmesinin önünü daha da açıyor.


Graph Search sayfanın en üst kısmında daha büyük bir arama çubuğu olarak yer alacak . Bir şey aradığınızda yaptığınız arama yalnızca çıkacak sonuçları belirlemeyecek ; aynı zamanda sonuçların oluşturduğu sayfanın başlığı olacak . Başlıkları düzenleyebilecek ve bu şekilde sizin ve arkadaşlarınızın Facebook üstünde paylaştığı içeriğin size hususi bir görünümünü oluşturabileceksiniz.


Graph Search ve web üstünde arama birbirinden olabildiğince değişik şeyler . Web üstünden arama bir anahtar sözcük grubu ile (örneğin: “hip hop”) olası olan en iyi sonuçları elde etmeniz için tasarlanmıştır . Graph Search ise belirlenmiş bir sözcük grubunu kullanarak (örneğin: “New York’ta olan ve Jay-Z hayranı olan arkadaşlarım”) Facebook üstünde paylaşılan kişilere , yerlere , fotoğraflara ve başka içeriklere ulaşmanızı sağlıyor . Bizce bu iki farklı  arama şeklinin birbirinden olabildiğince değişik kullanımları var .


Graph Search’ün web üstünde arama yapmaktan bir başka önemli farkı ise Facebook üstündeki her bir içeriği görebilen kişilerin değişik olması ve paylaşılan içeriğin çoğunun herkese açık olmaması . Graph Search  hazırlanırken en baştan gizliliği göz önünde bulundurduk ve bu özelliği , Facebook üstündeki her içeriğin gizliliğine ve amaç kitlesine saygı duyarak tasarladık . Graph Search yeni şeyleri bulmanızı kolaylaştırıyor ; lakin arama sonucunda bulacağınız şeyler şüphesiz ki halen aslında Facebook üstünde herhangi farklı bir yerde görüntüleyebileceğiniz içerikle kısıtlı .


Graph Search’ün gelişim sürecinin daha çok erken evrelerdeyiz . Şu an için yalnızca İngilizce dilinde kullanılabiliyor ve Facebook üstündeki içeriğin küçük bir alt kümesinde arama yapılabiliyor . Paylaşımlar ve Open Graph etkinnlikleri (örneğin ; dinlenen şarkılar) daha kullanım alanı kapsamında değil . Gelecek aylarda bunlar üstünde de çalışıyor olacağız .


Graph Search’ün ilk sürümü 4 temel alan üstüne odaklanıyor – kişiler , fotoğraflar , yerler ve ilgi alanları .




  • Kişiler: “benimle aynı ilde yaşayan arkadaşlarım”, “doğduğum ilden olan ve spor yapmayı seven arkadaşlarım”, “Yosemite Ulusal Parkın da bulunmuş arkadaşlarımın arkadaşları”, “San Francisco şehrinde yaşayan ve kayak sporunu seven bilgisayar mühendisleri”, “benim sevdiklerimi seven kişiler”, “yakınlarda yaşayan ve tenisle ilgilenen kişiler”

  • Fotoğraflar: “beğendiğim fotoğraflar” “ailemin resimleri” “arkadaşlarımın 1999yılından evvelki fotoğrafları” “arkadaşlarımın İstanbul'da çekilmiş fotoğrafları” “Sultanahmet Camii fotoğrafları”

  • Yerler: “Ankara’daki restoranlar”, “arkadaşlarımın ziyaret ettiği şehirler”, “Çinli arkadaşlarımın beğendiği Çin restoranları”, “arkadaşlarım tarafından ziyaret edilen Fransa’daki turistik yerler”, “Aşçılar tarafından beğenilen Eskişehir’deki restoranlar” “arkadaşlarımın gezdiği ülkeler”

  • İlgi alanları: “arkadaşlarımın dinlediği müzikler”, “benim beğendiğim filmleri beğenen arkadaşlarımın sevdiği filmler”, “arkadaşlarımın konuştuğu yabancı diller”, “arkadaşlarımın arkadaşlarının oynadığı zeka oyunları”, “film yönetmenlerinin beğendiği filmler”, “yöneticilerin okuduğu kitaplar “


Graph Search beta versiyonu bugün kullanıma açılıyor . Bekleme listesine kaydolmak için www .facebook .com/about/graphsearch bağlantısını ziyaret edebilirsiniz .

Graph Search , insanların özelliği nasıl kullandıklarına bakarak gerekli düzeltmeleri yapabilmemiz maksadıyla basamaklı ve yavaş bir biçimde yaygın kullanıma sunulacak .

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder