9 Ocak 2013 Çarşamba

Samsung sekiz çekirdekli Exynos 5 Octa mobil işlemciyi duyurdu

Samsung, sekiz çekirdek taşıyan yeni mobil işlemcisi Exynos 5 Octa’yı duyurdu. ARM’in yeni big.LITTLE işlemci teknolojisini kullanan bu işlemci dört çekirdekli iki grup arasında anahtarlama yapabiliyor. ARM Cortex-A15 grubu performans gerektiren işler için kullanılırken, Cortex-A7 grubuysa fazla güç gerektirmeyen standart işler için kullanılıyor, böylelikle pil ömrünü artırıyor.


Mevcut mobil işlemciler çalışırken frekans ve voltajda dinamik şekilde değişiklikler yapabiliyor. Hızın fazla önemli olmadığı uygulamalar çalışırken yavaşlayıp performansın gerektiği uygulamalarda vitesi yükseltebiliyor. Daha düşük yoğunluklu işler için ayrı bir çekirdeğin kullanıldığı mimariye de NVIDIA’nın Tegra yongasetlerinden yabancı değiliz, orada da dört çekirdeğe eşlik eden beşinci bir çekirdek buluuyordu. Ancak Samsung’un sistemi güç tasarrufu açısından biraz daha etkili bir sonuç sağlayacak gibi görünüyor. Güney Koreli şirketin belirttiğine göre Exynos 5 Dual ile karşılaştırıldığında Exynos 5 Octa yüzde 70′lik bir güç tasarrufu sağlıyor. Bu noktada genel işlerin yapılmasını üstlenen düşük voltajlı A7 çekirdeklerinin büyük bir payı var. Bu durumda Exynos 5 Octa’nın akıllı telefonlar için, tabii ki en başta Samsung akıllı telefonları için, bir hayli elverişli ve tercih edilir olacağını söyleyebiliriz.

Exynos 5 Octa, dört A7 çekirdeği sayesinde şu anda Nexus 10′da bulunan çift çekirdekli Exynos 5 Dual’i güç tasarrufu konusunda bir hayli geride bırakırken dört adet Cortex-A15 çekirdeği bu işlemcinin performans anlamında da büyük bir fark atmasını sağlıyor. Samsung bu işlemcinin, aralarında Exynos 4 Quad’ın da bulunduğu önceki nesil mobil işlemcilere göre iki kat daha iyi 3D performansı sunduğunun altını çiziyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder