12 Ocak 2013 Cumartesi

Phil Schiller’in ucuz iPhone rivayetlerini yalanladığı röportajda değişiklikler yapıldı , kapı açık bırakıldı

Hafta içerisinde Apple’ın daha ucuz bir iPhone prototipi çıkarabileceğine dair haberlerin çıkmasının ardından Apple’ın üst düzey idarecilerinden Phil Schiller’in bu konuyla alakalı rivayetleri yalanladığına dair bir haber Reuters tarafından geçilmişti . Phil Schiller haberinin kaynağı Shanghai Evening News tarafından yayınlanan bir Phil Schiller röportajıydı ve yöneticinin o röportajda ucuz bir iPhone’un asla gelecekteki Apple ürünleri arasında yer almayacağını söylediği iddia edilmişti . Bu açıklama da yukarıda belirttiğimiz benzeri ucuz fiyatlı iPhone dedikodularına gelen bir yalanlama olarak tefsir edilmişti . Reuters da bu röportajdan ve açıklamadan yola çıkarak söz konusu haberi abonelerine servis etmişti .


iphone-5-inceleme-00022 

Fakat dün Reuters’in bu haberi değiştirdiği görüldü . Bu pozisyon doğal olarak kafaları karıştırdı . Haber ajansından konuyla alakalı olarak yapılan açıklamada haberin kaynağı olan Shanghai Evening News yayın organının röportajda değişiklikler yaptığı , “daha ucuz iPhone” tanımının bahsinin geçtiği bütün yerlerde “daha ucuz , giriş düzeyi ürün” benzeri daha geniş bir kavramın kullanıldığını belitti . Ayriyetten Shanghai Evening News röportajın başlığını da “Apple en iyi ürünleri sağlamak istiyor , körü körüne pazar payı arayışına girmeyecek” biçiminde değiştirmiş . Apple da Reuters’a söz konusu röportajın gerçekten yapıldığını ve Shanghai Evening News ile ilk yazıdaki birtakım noktaların açığa kavuşturulması amacıyla iletişime geçildiğini söylemiş .

Sonuç olarak Schiller yanlış mı konuştu , yoksa çıkan ilk haber mi yanlıştı , burası açığa kavuşmuş değil . Fakat Apple’ın yeni çıkaracağı ürünlerin ipuçlarını yöneticilerinin ağzıyla önceden verdiğine pek şahit olmadık . Geçmişte şirket 9 .7 inç’lik büyüklüğün altına inen tabletlerle ilgilenmediğini birkaç kere dile getirmiş , ancak daha sonra geçen yılın sonlarına doğru iPad mini ile karşımıza çıkmıştı .

Ne var ki , bu defa ilginç bir nokta var . Önce Apple’ın daha ucuz bir iPhone üreteceği haberleri yayıldı , daha sonra Phil Schiller’in röportaj aracılığıyla bu rivayetleri yalanlaması geldi . Ne hikmettir ki , daha sonra Phil Schiller’in ucuz iPhone rivayetlerini yalanladığı röportajda değişiklik yapıldı ve ucuz iPhone bahsinin geçtiği yerler değiştirilerek Apple’ın ucuz , giriş düzeyi ürünlerle tüketicilerin karşısına çıkmayacağı söylendi . Bunu , Cupertino şirketinin ucuz iPhone üretmek amacıyla kapıyı kapatmadığı biçiminde yorumlayabiliriz .

Apple belki de Çin’i düşünerek daha ucuz iPhone üretme yoluna gidebilir . Bildiğiniz benzeri Çin bir sürü çakma iPhone prototipiyle kaynıyor ve bunlar da o ülkede alıcı buluyor . Apple belki öncelikle Çin’i düşünerek ucuz bir iPhone çıkarabilir , böylece bizzat kendi ürününün sahtesini üretenlerle rekabete girişebilir . Tim Cook’un Çin’e gösterdiği hususi ilgi de ucuz iPhone ile alakalı beklentileri kuvvetlendiren bir teferruat sayılabilir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder